Veganska Crêpes Suzette

Veganska Crêpes Suzette! Lyxiga apelsin-pannkakor flamberade i apelsin och karamellsås. Servera Crêpes Suzette med vaniljglass. Godare efterrätt går inte att bjuda på!

Allright, det här kan vara lite svårt första gången man gör det. Det här är en efterrätt du gör när du har tid och har nån fancy middagsbjudning eller bara e fett sugen på världens godaste dessert. Pannkakorna kan du steka en dag i förväg för att spara tid.

Angående pannkakssmeten, handen på hjärtat så kan den vara svårt att få ihop-hållande pannkakor och man kan behöva mixtra lite med att tillsätta mer mjölk, ägg eller mjöl. Om du inte är van vid sånt så kör ett vanligt enkelt pannkaksrecept som du känner dig trygg med. Tillsätt dock apelsinskal och florsocker i smeten. Det fungerar lika bra, men dessa pannkakor är lite lyxigare och fylligare i smaken om man får till dom.

Crêpes Suzette

Veganska Crêpes Suzette:

4 portioner

Pannkakssmet
3 dl växtgrädde
1 dl växtmjölk
1,5 dl vetemjöl eller glutenfritt mjöl
1 nypa salt
0,25 dl florsocker
1 st veganägg eller äggersättning, vi gillar VeganEgg
1 msk Clubsoda, alternativt ramlösa
Zest från 1st apelsin

Sås
5 st apelsiner
100 g råsocker
100 g mjölkfritt margarin
5 msk Grand Marnier 

Till servering
Vegansk vaniljglass, vi gillar Oatly vaniljglass

Gör så här:

1. Blanda alla ingredienser utom äggen till en slät smet. Gör äggen enligt anvisningen på förpackningen. Ha sedan ned det i smeten och blanda.
Låt smeten ”dra till sig” i minst en timme. Precis innan gräddning, häll i clubsodan. Grädda alla crêpes, vik till trekanter och lägg åt sidan.

2. Riv zesten på 2 apelsiner och spar till såsen. Pressa ur saften från 2 apelsiner och blanda med zesten. Filéa ur klyftorna från 3 apelsiner och ställ åt sidan.

3. Låt sockret smälta i en stekpanna och karamelliseras lite. Detta kan vara lite knepigt om man aldrig gjort det förr. Lägg sockret i en hög i mitten av stekpannan på medelvärme och rör inte! Efter ett tag kommer det att börja smälta, ha tålamod, det kan ta lite tid. När sockret börjar smälta kan man börja röra försiktigt. Få inte panik om det stelnar små klumpar på skeden, det kommer smälta efter ett tag. Se till så att inte sockret bränns!

4. När sockret är helt smält, häll i margarinet så att det smälter och därefter saften och zesten från apelsinerna. Låt koka ner något i pannan.
Lägg i dina crêpes som du har vikt till trekanter och se till att dom är helt täckta med sås, släng i apelsinklyftorna. Koka upp och häll i spriten.
Tänd genast på och låt brinna ut. Servera genast med vaniljglass.

Tips: Drick lite Grand Marnier till 😉

Crêpes Suzette

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *